Microsoft Edge browsers crashes directly after start [FIX]

Today I had problems with my Microsoft EDGE browser (the new and cool browser in Windows 10). Directly after launch the application crashed:
Activation of app Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe!MicrosoftEdge failed with error: The remote procedure call failed. See the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log for additional information.
Steps to solve:

  1. Open a powershell with admin permissions (run as administrator)
  2. Find the installationfolder
    Get-AppxPackage *edge* | fl name,*location*
  3. Navigate to the installation folder (see location from command above)
    set-location C:\Windows\SystemApps\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe
  4. Repair the Edge browser
    Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register ".\appxmanifest.xml"



15 comments:

James Bertram said...

Thanks a lot for the fix! Worked like a charm!

Andy Lamb said...

Fixed thank you sir! this has bugged me for ages!

Tim Read said...

Edge was crashing on opening with no error dialog. The Application log contained the following error: "Activation of application Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe!MicrosoftEdge failed with error: The remote procedure call failed. See the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log for additional information." A second error indicated that the faulting module name was eModel.dll.

My machine did not have the Microsoft-Windows-TWinUI/Operational log.

All that said, your fix worked for me too. Thanks!

Carl Heavisides said...

this didn't work for me personally, but eventually I randomly restarted the windows firewall service and it started working again.

Just in case anyone else has the same problem

Thomas Jacques said...

I did restart the Windows Firewall and it also started working again.... So nice, thanks!!!!

kirk gremillion said...

This seems to have worked for me as well. I think I need to learn more about using powershell... none of these commands were at all familiar!

Heath Reeder said...

I am running the enterpise version, not sure if this makes a diff, but am having the same issue on about all my pcs, i ran these commands, as well as restarting firewall and nothing has helped, does anyone have any other suggestions?

John Garrity said...

This was driving me mad for ages. Finally got it working by clearing out the following directory:

%Userprofile%\AppData\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe

Then running:

Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml” -Verbose}

Danny said...

Thank you John Garrity! Tried everything in the thread, only this worked.

Enzo Matrix said...

Love you John Garrity ! I had this problem for ages, tried tons of solutions but only yours worked !

Neil said...

John Garrity's solution worked for me, too on 20161112. Edge and RPC failures started after recent Windows 10 update -- never before experienced this, so glad to find the solution quickly.

Neil said...

... save your favorites though if you want to keep them.

yotam manderi said...

thank you so much it's work nicely

Tony Creasey said...

Tried the first fix, didn't help. Tried restarting Windows Firewall service, didn't help. Tried John Garrity's fix, didn't help. Next?

Michael Reilly said...

C:\Windows\system32>reg add "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Spartan" /v RAC_LaunchFlags /t REG_DWORD /d 1 /f
The operation completed successfully.